Thursday, 1 January 2015

Mee Sup



Bahan²:
1 bungkus mee kuning
Utk kuah :
Ayam - potong kecil
Fish ball
Fish Cake
2 ulas bawang putih - ditumbuk
Rempah sup
Sup bunjut

Utk begedil:
Kentang - rebus
Ayam kisar
Sedikit garam
1sb tepung
1 biji telur
Serbuk roti

Utk sambal kicap:
1 biji bwg putih
5 biji cili padi
Kicap kipas udang manis

Cara²:
Rebus air campurkan bwg putih yg telah ditumbuk,masukkan ayam& sup bunjut. Biarkan hingga ayam empuk. Bila ayam dah empuk masukkan rempah sup & sedikit garam.Akhir sekali masukkan fish ball & fish cake.

Utk begedil :
Rebus dulu kentang bila agak empuk lenyek kentang td & gaul dgn ayam kisar dan sedikit garam. Kemudian campurkan tepung. Bentukkan bulat & celup di dalam tepung & serbuk roti. Kemudian baru goreng.

Utk smbal kicap:
Goreng bwg putih & cili padi. Kemudian tumbuk & campurkan dgn kicap manis.

Siap masakan utk hidangan. Mudah & cepat je. Jom try !

No comments:

Post a Comment