Thursday, 1 January 2015

Mee Goreng Basah




Bahan²:
1 bungkus mee
2 batang sawi
Ayam } potong kecil
Fish ball
Fish Cake
Lobak

Bahan  kisar:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan kuah:
2 sb cili kisar
Sos cili
Kicap Manis
Kicap Pekat
1/2 sb Sos Ikan
1 sb Sos tiram
1/2 sudu tepung jagung } bancuh dgn air

Cara memasak:
1. Panaskan minyak & tumis bahan kisar. Kemudian masukkan cili kisar bila naik bau masukkan ayam, fish ball & fish cake.
2. Masukkan lobak  & batang sawi biar seketika. Masukkan air & kesemua sos serta kicap secukup rasa.
3. Untuk pekatkan kuah, masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung & kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan daun sawi.
5. Apabila sedia utk dihidang, gaulkan mee ke dalam kuah tersebut & boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment